Det lilla extra boendet

De har blivit allt vanligare inslag i svenska trädgårdar och på lantliga tomter de senaste åren. Attefallshusen, små fristående bostadshus på max 25 kvadratmeter, har tagit landet med storm. Dessa kompakta byggnader erbjuder smarta lösningar för extra boendeyta eller uthyrning. Attefallshusen har fått sitt namn från den så kallade Attefallsregeln i plan- och bygglagen. Den innebär förenklat att man utan bygglov får uppföra en liten fristående byggnad för bostadsändamål på tomten, så länge vissa ytkrav uppfylls. Max 25 kvadratmeter byggnadsarea gäller, samt en taknockshöjd på 4 meter.

Många utnyttjar möjligheten att på ett enkelt sätt utöka boendet eller skapa extra intäkter. Attefallshusen fungerar utmärkt som gäststuga, ungdomsboende eller uthyrning via Airbnb. Det finns också exempel på par som bor i varsitt attefallshus på tomten för att få mer privatliv.

Utformning och placering

Attefallshusen kan utformas efter tycke och smak. Allt från enkla trästugor till moderna glashus i minimalistisk design går att få till. Viktigt att tänka på är dock placeringen i förhållande till övrig bebyggelse på tomten. Huvudregeln är att det ska vara minst 4,5 meter till tomtgräns, om inte grannen medger annat.

Det går också att sammanbygga attefallshuset med det befintliga bostadshuset, genom en glasad förbindelsegång till exempel. Då behöver man dock bygglov, eftersom reglerna för fristående attefallshus inte längre gäller.

Bygga eller köpa färdigt

Att köpa ett prefabricerat attefallshus som bara behöver monteras på plats är naturligtvis det smidigaste. Då slipper man besväret med ritningar, bygglov och entreprenader. En leverantör som Husteamet erbjuder exempelvis färdiga attefallshuslösningar med modern design och genomtänkta detaljer. För den händige går det såklart också bra att bygga sitt eget attefallshus. Då finns det mycket att tjäna på att göra så mycket som möjligt själv. Att få proffshjälp med el och VVS kan dock vara klokt. Ett tips är att utnyttja prefabricerade byggelement för att förenkla konstruktionen.

Oavsett väg är attefallshusen ett smidigt sätt att utöka boendet eller skapa extra intäkter. Dessa lilla hus med stor potential kommer säkert fortsätta dyka upp på allt fler tomter framöver.