Gardinkappor eller längder?

Gardinkappor eller längder – vilken modell passar egentligen var? När det kommer till gardiner är det mesta, så som färg, form och material, förstås en smaksak men för den som känner sig osäker finns några oskrivna ”regler” som kan komma väl till pass när det är dags att inreda fönstren med textilier.

Gardinkappor gör sig bra på många ställen

En gardinkappa är en typ av gardin av kortare modell. Den täcker ofta ca en tredjedel av fönstret och hängs bäst upp på en stång som är monterad i samma höjd eller strax ovanför fönstret.

Gardinkappor är kanske inte lika vanligt som längder i dagens moderna hem med det förekommer och det finns definitivt utrymmen där kappor gör sig bättre än just längder. Finns fönster vid en köksbänk är det till exempel utmärkt att välja gardinkappor – det säger kanske sig självt att långa gardiner inte gör sig särskilt bra där. Även i utrymmen där det är lågt i tak, till exempel under snedtak, kan en kappa göra sig riktigt bra.

Under fönster där det står möbler eller annat är det också lämpligt att välja gardinkappor, eftersom längder kan bli intryckta och inte kunna hänga fritt.

Längder för ombonad och lyxig känsla

Det finns alltså många utrymmen där gardinkappor gör sig bra och detsamma gäller med klassiska längder. I rum med normal takhöjd och där inga möbler eller annat står intill fönstren ger längder en ombonad och lyxig känsla i rummet. Genom att hänga gardinerna högt, gärna ända uppifrån taket, kan rummet dessutom kännas större.

När det kommer till längder finns många olika modeller att välja bland, så som:

  • Kanallängder
  • Veckbandslängder
  • Knytbandslängder
  • Panellängder

Alla modeller ger olika intryck – klassiska kanallängder är kanske det vanligaste modellen som hängs direkt på stången, medan en knytbandslängd knyts på stången och ger ett romantiskt och lantligt resultat.

Veckbandslängder hängs upp med hjälp av fingerkrokar som fästs i gardinens överkant och som sedan hängs på en gardinskena. Med den här modellen får gardinerna perfekta veck upptill vilket ger ett väldigt elegant resultat.

Vilka typer av gardiner som bör väljas är som sagt till stor del en smaksak men vissa modeller passar bättre för vissa utrymmen. Förutom att välja en form som passar både det aktuella fönstret och utrymmet är ett tips att välja även färg, mönster och material som passar övrig inredning och stil i rummet.