Kaffebryggare– kort historia

En kaffebryggare är ett välkänt föremål i de flestas hem. En nybryggd kopp kaffe varje morgon eller koppen på jobbet är för många dagens höjdpunkt. Det är en vardaglig rutin att brygga kaffe, men hur var det egentligen kaffebryggaren kom till och vad skiljer bryggkaffe från allt annat kaffe?

Besök espressogear för ett komplett utbud produkter inom kaffe, servering, maskiner och tillbehör.

Kaffebryggarens historia

År 1929 kom fransmännen på presstekniken där malet kaffe och kokande vatten blandas direkt i en kanna och sedan silas genom att pressa en sil uppifrån och ned till botten av kannan. Ungefär 30 år senare, runt år 1972 kom den första helautomatiska kaffebryggaren att lanseras i USA. Maskinen blev direkt en stor succé. Det var Melitta som introducerade den elektriska kaffebryggaren och satte standarden för det svenska fikat.

Skillnad på bryggkaffe och andra kaffesorter

kaffeVarje dag konsumerar människor runt om i världen bryggkaffe men det är många som inte vet skillnaden på bryggkaffe och annat kaffe. Skillnaden mellan kok- och bryggkaffe ligger i malningsgraden. Kokkaffe är något ljusare rostat till skillnad mot bryggkaffe. Bryggkaffet är finare malet och är anpassad för beredning med bryggtratt och pappersfilter medan den grova kokmalningen är anpassad för beredning i panna. Skillnaden mellan brygg- och presskaffe är att kaffet ska malas lite grövre än för bryggkaffe. Presskaffet ger ett lite grumligt kaffe med mycket munkänsla eftersom det är mer småpartiklar som fastnar i koppen. I bryggkaffe finns inga småpartiklar eftersom dessa fastnar i pappersfiltret.

Fördelar med en kaffebryggare

Det finns massa olika sätt att brygga kaffe på, exempelvis presskanna, espressomaskin eller en kokkanna. När man köper maskin är det bra att tänka på vad man gillar för typ av kaffe. Gillar man lätt och filtrerat kaffe är det en kaffebryggare man ska köpa, men om man snarare gillar mycket smak och mer grumligt kaffe så är det en kokkanna man ska köpa. Men det finns vissa fördelar med en kaffebryggare:

  • En kaffebryggare är tillgänglig och de finns att köpa till lägre priser.
  • De håller ofta väldigt länge, och är en hållbar investering.
  • Det går enkelt att byta slitna delar.
  • De är kompakta och de tar därför inte så mycket plats i köket.