Spillkum – Tre alternativa skålar

Spillkum är en handdrejad skål som har hällpip. Den kan därmed exempelvis användas för att ha såser i på matbordet, eller bara användas som en fin prydnadssak. Nedan presenteras tre modeller som finns hos återförsäljaren formcraft.

Avtryck – Grön och klassisk

Avtryck är en klassisk spillkum med brun utsida och grön insida. Den är tillverkad av röd stengodslera och kan användas till en rad funktioner i köket. I produktbeskrivningar brukar det exempelvis nämnas att Avtryck kan användas till:

  • Tillredning av mat
  • Uppläggning av sallader
  • Passande till en stor grötfrukost

Stänk – Vit och blå

Stänk har fått sitt namn av de blå färgstänk som finns på insidan av denna spillkum. Utsidan är vit, kanten är klarblå och insidan har de karaktäristiska blåa stänken. Den kan både användas i micron samt i diskmaskinen. Den kan köpas i flera olika mått.

  • 9 cm i diameter – med pip 15 cm
  • 11 cm i diameter – med pip 18 cm

Eftersom de är handgjorda kan bör måtten ses som ungefärliga. Krukmakare för denna modell är Marianne Ljungström via Borreboda krukmakeri.

Mini spillkum

Spillkum Mini är en vitglaserad spillkum för dippsåsen, saltet, kryddan eller liknande. Finns att beställa i två olika mått:

  • Diameter på 10 cm
  • Diameter på 11 cm

Även denna modell är tillverkad av Marianne Ljugström via Borreboda krukmakeri. I likhet med övriga modeller som nämns ovan bör alltid måtten ses som ungefärliga då de tillverkas för hand.

Historiskt användande

Spillkum skålar är traditionella skålar som använts under mycket lång tid. Från början var de främst praktiska medan de idag även kan stå för ett estetiskt inslag i köket. Den praktiska funktionen sitter framförallt i att skålen kan användas för tillredning av såser och krämer för att sedan enkelt hällas från skålen till en annan behållare. Detta kan jämföras mot en klassisk skål som inte har den funktionen eftersom de inte har någon pip.

Förr användes den för att göra fil vilket även är orsaken till att en spillkum även ibland kallas för just ”filbunke”. Med andra ord en bunke som används för att göra fil. Idag används däremot ordet filbunke för att beskriva en viss slags fil – som även säljs av flera producenter av mjölkprodukter, exempelvis Arla.