Ljus av stearin, paraffin eller vegetabiliskt vax?

Kanske har du aldrig reflekterat över innehållet på ljusen du köper. Under höst och vinter förbrukas mängder av ljus i Sverige, varav några innehåller stearin och andra paraffin. Det finns även andra varianter gjorda av vegetabiliskt vax.Den stora skillnaden mellan dessa är att paraffin ger veganska ljus och doftljus, medan stearin är en produkt som innehåller animaliska produkter.

Stearin

Visste du att stearin innehåller animaliskt fett? Har du aldrig hört talas om det innan är du garanterat inte ensam men faktum är att stearinsyran och det animaliska fettet utvinns från restprodukter som uppkommer vid slakt. Å ena sidan är det bra att restprodukter som dessa kommer till användning, å andra sidan kommer det från en industri som lämnar stora avtryck på miljön.

Stearin i sig är dock är en väldigt ren produkt som inte påverkar varken miljön eller inomhusluften när man tänder sina ljus, vilket såklart är en fördel. Men så finns det dom som inte bill använda animaliska produkter och då är stearin alltså inte ett alternativ.

Paraffin

Paraffin utvinns istället av råolja – och innehåller därmed fossila ämnen. Detta ger sämre utsläpp och sägs dessutom kunna påverka hälsan negativt. När man eldar paraffinljus i sitt hem frigörs mängder av sotpartiklar, något som vissa jämför med passiv rökning.

Det går också att utvinna paraffin få från sojavaxet i sojabönor, vaxet från kokosnötter samt från raps – det vill säga vegetabiliskt vax som därmed är betydligt bättre för både klimatet och hälsan. Att hitta ljus som dessa kan dock vara lite krångligt men dom finns och marknaden för dessa tycks växa mer och mer. Däremot får man räkna med att betala lite mer men för den som inte vill förbruka stearin är det ett bra alternativ om man ändå vill ha levande ljus hemma.

Veganska ljus och doftljus

Tillhör du en av dom som hellre väljer veganska produkter, det vill säga fria från animaliska ingredienser, bör du alltså köpa ljus som innehåller paraffin istället för stearin. Paraffin är dock inte heller det en klockren produkt så det allra bästa valet är att leta efter ljus som innehåller vegetabiliskt vax. Att välja vilka ljus man ska använda är inte helt lätt. Det finns flera saker att ha i åtanke och vill man ha veganska doftljus ska man alltså hålla sig ifrån stearin, även om det ur andra synvinklar är ett bättre val.