Dolda fel

Dolda fel

När du ska köpa ett hus eller en lägenhet är det viktigt att du är noggrann med att kolla alla olika saker på visningen. Det finns tyvärr alltid en risk för dolda fel. Det behöver absolut inte betyda att den tidigare ägaren lurar dig. Han eller hon kanske helt enkelt inte heller upptäckt dessa. Men för att du ska slippa otrevliga överraskningar framöver (som ofta kan bli extremt dyra) finns det en del saker du kan göra för att minimera risken. Bland annat bör du leta efter saker som fukt- eller mögelskador, skadedjur samt hur ventilationen ser ut.

I våtutrymmen som badrum är det extra viktigt att kolla igenom allt på detaljnivå eftersom det ofta är just i dessa utrymmen som dolda fel senare upptäcks. Dra ut alla lådor och kolla i alla skåp för att kontrollera att du inte hittar några skadedjur. Leta efter saker som bubblor i plasten (med förutsättning av att badrummet har plastmatta), lutning på golvet samt ventilationssystem. Ibland ser det ut som att ventilationen fungerar. Men i själva verket kan det hända att den inte leder ut fukten. Då kan ditt framtida hem drabbas av fuktskador som endast upptäcks när du väl börjar känna av den distinkta mögellukten.

Andra saker att ha i åtanke

Förutom stora dolda fel finns det en rad frågor som du alltid bör ställa till mäklaren. Frågorna varierar beroende på om du vill köpa hus eller bostadsrätt. Om du är på lägenhetsvisning bör du ställa en del frågor gällande föreningen. Till exempel hur ekonomin ser ut, när renoveringar senast gjordes och om stambyte har utförts. Kontrollera även hur föreningen ställer sig till eventuella renoveringar av lägenheten. Har du fria tyglar eller finns det mängder av restriktioner?
För husköpare bör du kontrollera om och när renoveringar gjordes i bostaden samt varför de gjordes. Detta kan vara intressant att veta. Kanske gjordes det en renovering för att få bort en fuktskada? I så fall, finns det risk för fler skador? Det finns mängder av bra checklistor som kan vara bra att skriva ut och ta med dig på visningen för att dubbelkolla att du ställt alla frågor.

Man kan även ta hjälp av en expert för att undvika att överraskas, besök doldafelhus.se.