Att bygga en infraröd bastu

Infraröda bastur har funnits ganska länge på marknaden, men det är först på senare år som det har börjat bli känt för gemene man i Sverige. Strålningen ger en rad hälsofördelar, och det är till exempel möjligt att bränna mångfaldigt fler kalorier än i en torr- eller ångbastu.

En annan fördel med strålningen är att det nödvändigtvis inte behöver bli så himla varmt i rummet. Eftersom strålarna är djupgående känns 60 grader betydligt mer i en infraröd bastu än i en torrbastu, till exempel. Många anser att detta är väldigt behagligt. Du får samma känsla av värme, men det blir inte lika tungt att andas. I Sverige är det ganska populärt att bygga sin egen bastu på tomten. Det kan vara ett roligt projekt, och det bäddar för en bastu med personlig prägel. Att bygga en infraröd bastu innebär inga större skillnader mot att bygga en ”vanlig” bastu. Den största skillnaden är kanske att en behörig elektriker måste komma till platsen för att se till att värmepaneler samt aggregat installeras på korrekt vis.

Byggsats

Ett ganska enkelt sätt att bygga sin egen bastu är att köpa en komplett byggsats. Hur enkelt det är varierar mellan olika fabrikat. En del är så simpla att du inte ens behöver plocka fram verktygslådan. Det här lämpar sig väl för den som vill ha ett enklare projekt, eller som helt enkelt inte är särskilt händig. Det finns också lite mer avancerade modeller, med fördelen att de kan bjuda på lite mer detaljer och variation i sin utformning.

En fördel med att köpa en komplett byggsats är att du slipper elektrikerkostnader. Bygger du en infraröd bastus själv, från början, så kommer en behörig elektriker behöva tillkallas. Detta för att säkerställa att aggregat och värmepaneler installeras enligt konstens alla regler. Med en byggsats kan det vara så enkelt som att koppla in en vanlig stickkontakt.

Bygga själv från början

Den väsentliga skillnaden i konstruktionen, i jämförelse med en ång- eller torrbastu, är att speciella lampor ska bli värmekällan. Istället för ett klassiskt bastuaggregat skall värmepaneler installeras. Det är fullt möjligt att göra båda, det vill säga installera såväl värmepaneler som ett vanligt aggregat. Har man svårt att välja, eller om man bara vill variera sig, kan det här vara en bra idé.