Ofta sökta frågor om infraröd bastu

Funderar du på att skaffa en infraröd bastu? De har blivit allt populärare på senare år. Hälsoeffekterna har blivit mer kända, och det har blivit enkelt att bygga en själv med till exempel byggsatser. Klart är dock att många är obekanta med det infraröda och vad det innebär för kroppen, för driften och för bygget. Här tar vi upp de mest sökta frågorna på svenska i sökmotorer.

Hur känns det?

Det finns ett antal väsentliga skillnader mellan infraröd drift och till exempel el, ånga eller vedeldad drift. En av dem är att det faktiskt aldrig blir (och behöver inte bli) särskilt varmt i bastun. Värmen tränger djupare vilket gör att det känns som det är lika varmt, när så faktiskt inte är fallet. Att det inte blir fullt lika varmt gör att det inte känns lika tungt att andas i en infraröd bastu.

Hur funkar det?

IR-strålningen är en energi i form av vågor. Faktum är att teknologin först användes av NASA i syfte att astronauterna skulle kunna ha en värmealstrande handduk under deras tid i rymden. IR-strålarna tränger djupt in i huden (mellan tre och fem centimeter) vilket gör att cellerna värms direkt.

Är det skadligt?

Tvärtom – att bada infraröd bastu är säkert och till och med nyttigt för kroppen. Värmemetoden gör att du svettas mer och att du bränner fler kalorier jämfört med vanligt bastubad. Vågorna kan beskrivas som ett särskilt spektrum av ljus som vi stöter på dagligen i olika produkter – till exempel i CD-spelaren (för den som fortfarande använder CD-skivor). IR-strålningen är effektiv för att avlägsna toxiner i systemet, eftersom det värmer upp dig direkt. En ångbastu behöver värma upp rummet till över 60 – 65 grader innan svettning börjar ske. Din kropps värms då indirekt. En väsentlig skillnad är alltså att IR-strålningen direkt tränger i din hud och värmer upp cellerna.

Andra hälsofördelar kan till exempel vara:

  • Smärtlindring
  • Höjd energi
  • Lindring av vissa hudåkommor
  • Ökad blodcirkulation, vilket kan komma med en rad olika fördelar.

Varför infraröd bastu?

Det finns flera anledningar till att välja en infraröd bastu. Till exempel:

  • Du bränner många kalorier.
  • Det kommer med en rad hälsofördelar.
  • Det är billigt i drift. Värmen träffar dig direkt.
  • Du kommer sannolikt att börja basta oftare.