Laga eller byta avloppsrör?

Ett gammalt hus innebär ofta gamla avloppsrör, såvida dom inte bytts ut vill säga. Men med gamla rör kommer också många problem, som i sin tur gör att man antingen kommer behöva laga eller byta avloppsrör. Det första kallas även för relining, en slags renovering av rör. Men vilket är egentligen bäst och vad bör man satsa på?

Laga avloppsrör – relining

Relining är en metod som använts och utvecklats under dom senaste 20 åren och som dessutom visat sig effektivt för att fräscha upp rör och ledningar. Det hela går ut på att man lägger ett nytt skikt i rörens insida, till vilket det finns olika metoder. Resultatet blir i alla fall täta rör som dessutom är väldigt fräscha invändigt, även om dom inte är lika roliga på utsidan.

Mer info om relining:

  • Håller ca 25–30 år
  • Billigare är byte av rör
  • Går fort att genomföra
  • Fungerar på olika material

Byta avloppsrör

Att byta avloppsrör är ett större projekt eftersom man måste börja med att riva bort det gamla. Att ändra om i system är dessutom inte tillåtet att göra på egen hand, utan en rörmokare måste utföra jobbet. Är dom befintliga rören väldigt gamla eller har svåra skador är det dock i regel nödvändigt att byta avloppsrör istället för att laga dom.

Det är ett stort arbete och kostsamt arbete som dock behöver göras förr eller senare i alla typer av byggnader.

Vad ska man välja?

Hur vida man ska laga eller byta sina avloppsrör avgörs av flera saker. Till en början är det bra att ta hänsyn till hur gammalt det nuvarande systemet är. Har det väldigt många år på nacken kan det faktiskt vara bättre att byta ut alltihop för att få ett nytt och fräscht system, som med all säkerhet kommer att hålla i lika många år till.

Det bästa för att veta vilket alternativ som är bäst är att kontakta någon som är expert om området, som kan avgöra avloppsrörens skick. Precis som ett byte av rör kan vara bättre i vissa fall kan reparation var bättre i andra fall. Det kan vara klokt att be om utlåtande från flera hantverkare för att se om åsikterna skiljer sig eller inte – det slutgiltiga beslutet fattar man trots allt, oftast, helt själv.